Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
[...] dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem zwykła witamina C też ma swój „specjalny kod” - E300. Na liście jest też wosk pszczeli (E901), żelatyna (E441), w normalnych warunkach gaz obojętny - azot (E941) czy ... niezbędny [...]
[...] (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur wewnątrzkomórkowych. Ze względu na swój udział w utrzymaniu prawidłowej struktury i czynności błon śluzowych, witamina A warunkuje funkcjonowanie dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, oczu itd. Bogate źródła witaminy A to: tran z dorsza wątroba bydlęca, [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] starsi) bez wyjściowej choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego, które zgłosiły stosowanie witaminy C były narażone na 11% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby. Jednakże sama witamina C nie wystarczy, jeśli toczy się już zaawansowany proces chorobowy. Antyoksydanty łącznie U 81 uczestników badania (w 68 stawach kolanowych) spośród 640 uczestników [...]
[...] się pojawiać dużo wcześniej, dlatego każda kobieta starająca się o dziecko powinna zadbać o swoje zdrowie jeszcze przed poczęciem, o ile to oczywiście możliwe. O jakich witaminach mówi się w kontekście suplementów prenatalnych? Witamina A Witamina A jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym suplementem do stosowania w ciąży i jest [...]
[...] produktach, między innymi: w łososiu, dorszu, tuńczyku sardynkach, makreli, pieczarkach, wątróbce, serze żółtym, żółtkach jaj czy grzybach. Warto nadmienić, iż niestety witamina D występuje w składnikach pokarmowych w bardzo niewielkich ilościach, dlatego też bardzo często, a rzec można, że zazwyczaj, szczególnie w tym ciężkim okresie [...]
[...] (vWD) jest najczęściej występującą skazą krwotoczną. Czynnik von Willebranda (vWF) jest nośnikiem dla czynnika VIII (czynnik antyhemofilowego) i jest z nim słabo związany, witamina K (protrombina jest zależna od witaminy K; protrombina jest wytwarzana w wątrobie z udziałem witaminy K; ponadto czynniki krzepnięcia IX: czynnik Christmasa i X: [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] w migdałach, orzechach nerkowca, w orzechach ziemnych, ziemniakach, brązowym ryżu, kaszy gryczanej, soczewicy. W suplementacji sportowej najczęściej występuje w połączeniu z witamina B6. Krzem Odgrywa kluczową rolę we wszystkich etapach tworzenia się kości. Najlepsze źródła krzemu to produkty pełnoziarniste, marchew, fasolka szparagowa. W [...]
Ten temat jest doskonałym przykładem, w jak łatwy sposób można manipulować danymi. Większość informacji zamieszczanych w Internecie jest średniej jakości, czasem spotyka się przekłamania, mniejsze lub większe manipulacje. Moim ulubionym przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. Wspólnie [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
[...] do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy L-gulono-γ -laktonowej, jest [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów kolagenu, jednak najbardziej powszechne są typy I-IV, z czego typ I stanowi 90% kolagenu u człowieka. Kolagen a witamina C Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie szlaków biochemicznych związanych z syntezą [...]